Български
English
ЗАЩО ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ НА ПЕЛЕТИ?
ЗАЩО ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ НА ПЕЛЕТИ?
Пелетите за отопление са сравнително нов продукт в България. През последните години този метод на отопление придобива широка популярност основно заради високия КПД при пелетите (95%-97% при пелети от дървесина) и възможностите за автоматизация на уредите на пелети. Много хора сравняват цената на пелетите с цените на дървата за огрев или на брикетите, но ако трябва да сравняваме всички параметри на всеки вид гориво за отопление, то към момента може би най-рентабилния и удобен вариант е отопление на пелети. Нека разгледаме какви са предимствата при отопление на пелети. Дървесните пелети за огрев са с много ниско съдържание на влага и висока калоричност (до 7% влага и около 5000 ккал за кг), което значително повишава КПД при пелетите и води до по-ниско пепелно съдържание след изгаряне; При повечето уреди на пелети има възможност да се зададе постоянна температура, което позволява регулиран разход на пелети. Не е необходимо уредът ежедневно да се загрява, а само се подава количество пелети за поддържане на желаната температура. Това значително намалява разхода на пелети за отопление и същевременно позволява поддържането на една постоянна температура през цялото денонощие; Пелетите за отопление са значително по-удобни за ползване, в сравнение с дървата или брикетите. В повечето случаи пелетите за огрев са опаковани в разфасовки от 15-20кг, няма нужда от цепене, не цапат и са удобни за съхранение; Изключително ниско съдържание на пепел, отделяно при изгарянето на дървесните пелети за огрев; Ниска цена на получената топлоенергия, спрямо отопление на дърва или въглища. При цена 370 лева за тон пелети едно домакинство средно за сезон изразходва около 3 тона пелети. Да не забравяме, че денонощно температурата на уреда е една и съща (няма студени сутрини и много горещи вечери). При отопление на дърва и цена около 85 лева за кубик дърва, същото това домакинство за сезон изгаря около 13-14 кубика дърва, при които е необходимо постоянно да зареждате уреда, нямате възможност да регулирате температурата, а оттам и нямате денонощно постоянно поддържане на температурата. Тук не разглеждаме отопление на електричество, на природен газ или друг вид горива, поради доста по-високата им цена. В заключение можем да добавим, че постоянно нарастващата употреба на пелети за отопление стимулира въвеждането на по-икономични, по-удобни и иновативни уреди, работещи на дървесни пелети за огрев.
КАКВИ ПЕЛЕТИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ДА ПОЛЗВАМЕ?
КАКВИ ПЕЛЕТИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ДА ПОЛЗВАМЕ?
Много хора често си задават въпроса по-икономично ли е отоплението на пелети в сравнение с това на дърва или въглища, какъв би бил разходът им при отопление на пелети и какви са ползите и недостатъците при отопление на пелети. По различните форуми можете да намерите най-различни коментари от „много сме доволни от пелетите” до „никога повече няма да се отоплявам на пелети”. Разбира се при такава рязка смяна на начина на отопление на Вашия дом Вие рискувате да направите грешки, които обикновено се отразяват на Вашия бюджет. Добре е, ако се колебаете дали да започнете да се отоплявате на пелети или вече се отоплявате, да имате предвид малко полезна информация, относно пелетите за отопление, които се предлагат на пазара. Предлаганите пелети на българския пазар са различни по вид и качество. Нека да започнем от различията при вида на суровината. Може да срещнете пелети от слънчоглед, люцерна, украински пелети от бреза и липа, пелети от дъб, бук, чам или пелети от смесени в различни пропорции дървесни стърготини. От изключителна важност за качеството на пелетите е суровината, от която са произведени. Много хора залитат да купуват евтини пелети, без да обръщат внимание на качеството им. Например пелетите от липа и бреза са с ниска калоричност (около 3500 ккал/кг), изгарянето им е непълно и са със сравнително нисък КПД. На пазара се предлагат и пелети от слама, но пепелта от тази суровина се разтапя при по-ниска температура, което неминуемо поврежда повечето масово употребявани уреди на пелети. Пелетите от слънчоглед също в повечето случаи са ниско калорични, имат непълно изгаряне и запушват масово използваните системи за горене на пелети. Как да направим своя избор при покупката на пелети? През 2010 година ЕС въвежда единен стандарт за качество при дървесни пелети за отопление (EN 14961-2). Този стандарт засяга параметри като дължина на гранулата, диаметър, пепел, съдържание на влага и др. С приемането на този стандарт за качество се въвежда и сертификат за ЕС Enplus, който е предназначен за пелети, използвани за битова употреба. ENplus има 2 класа за качества А1 и А2, като в клас А1 са въведени най-високи изисквания за съдържание на пепел и влага. За да бъдат пелетите за отопление с високо качество те на първо място трябва да са с висока калоричност, с ниска влажност и пепелно съдържание до 1,5%. Високо качество на пелетите за отопление се постига като се комбинира различни видове дървесина, най-често дъб, бук и черен бор. При подходящо съотношение на различните видове дървесина се постига максимална калоричност на пелетите и минимално пепелно съдържание. В заключение можем да добавим, че изборът дали да си купи евтини и нискокалорични пелети или по-скъпи и по-качествени пелети, е винаги на клиента. Можеш да се отопляваш през един отоплителен сезон с 6 тона пелети на цена от 300 лева за тон и да почистваш своя уред през ден или да си купиш 3 тона висококалорични палети за 380 лева за тон и да почистваш своя уред два пъти в месеца. Най-добрия съветник винаги е опита и винаги е добре, когато той излиза по-евтино!
КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИТЕ ПЕЛЕТИ ЗА НАС?
КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИТЕ ПЕЛЕТИ ЗА НАС?
Несъмнено всеки потребител на пелети има чувството, че винаги има и по добри пелети на по-добра цена от тези, които ползва. Всеки, който ползва пелети слуша негови познати или чете по форуми за „тази” или „онази” марка пелети и започва да се колебае дали не се е прецакал с това, което е избрал. Относно „прецакването” и изборът на „най-добрите пелети” бихме искали да Ви запознаем с отговора на Скот Олсън, собственик на един от най-големите търговци на пелети в щата Кънектикът, САЩ. Ето какво как отговаря той на вечния въпрос „Кои са най-добрите пелети?”: „Откакто навлязох в бизнеса с пелети, често ме питат, кои са най-добрите пелети от всички марки, които предлагаме. От години съм търсил най-правилният отговор на този въпрос, така че всеки клиент да може да ме разбере правилно и недвусмислено. Преди да отговоря на този въпрос, бих искал да направя едно брутално честно признание, което може би никой търговец на пелети няма да направи –няма нито един бранд пелети, които безапелационно да бъдат определени като „най-добри” от всички клиенти! Сега, след това уточнение, след много разговори с редица мои редовни клиенти, стигам до извода, че всеки клиент има своя собствена дефиниция за „най-добри пелети”. Някои клиенти определят като най-добри пелетите с най-висока калоричност, други смятат, че е най-важно пелетите за отопление да отделят най-малко пепел, докато има и клиенти, които търсят пелети с най-ниска запрашеност. Според това какви котли и камини ползват, можете да чуете мнения от много добри до много негативни за една и съща марка пелети за отопление. Всички пелети покриват стандартите за качество и въпреки това много клиенти определят едни или други за много по-добри от останалите. Това е като все едно да Ви попитам кой сладолед е най-хубав – има различни вкусове и всички са хубави, но всеки предпочита един определен. И няма грешно мнение, просто всеки си има предпочитания. Накрая мога да кажа, че няма лоши пелети за отопление, има просто различни видове. И човека, който може да определи, кои са най-добри за теб, си самият ТИ. В зависимост от това каква горелка или камина ползваш, пробвай различни видове и производители, експериментирай и, моят съвет е, когато намериш най-доброто за теб, придържай се към него! Освен ако няма някаква много голяма причина да смениш „твоите” пелети (много ниска цена или ограничено предлагане), то намериш ли пелетите, които са добри според теб, не ги сменяй!“