КАКВИ ПЕЛЕТИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ДА ПОЛЗВАМЕ?

Много хора често си задават въпроса по-икономично ли е отоплението на пелети в сравнение с това на дърва или въглища, какъв би бил разходът им при отопление на пелети и какви са ползите и недостатъците при отопление на пелети. По различните форуми можете да намерите най-различни коментари от „много сме доволни от пелетите” до „никога повече няма да се отоплявам на пелети”. Разбира се при такава рязка смяна на начина на отопление на Вашия дом Вие рискувате да направите грешки, които обикновено се отразяват на Вашия бюджет. Добре е, ако се колебаете дали да започнете да се отоплявате на пелети или вече се отоплявате, да имате предвид малко полезна информация, относно пелетите за отопление, които се предлагат на пазара.

Предлаганите пелети на българския пазар са различни по вид и качество. Нека да започнем от различията при вида на суровината. Може да срещнете пелети от слънчоглед, люцерна, украински пелети от бреза и липа, пелети от дъб, бук, чам или пелети от смесени в различни пропорции дървесни стърготини. От изключителна важност за качеството на пелетите е суровината, от която са произведени. Много хора залитат да купуват евтини пелети, без да обръщат внимание на качеството им. Например пелетите от липа и бреза са с ниска калоричност (около 3500 ккал/кг), изгарянето им е непълно и са със сравнително нисък КПД. На пазара се предлагат и пелети от слама, но пепелта от тази суровина се разтапя при по-ниска температура, което неминуемо поврежда повечето масово употребявани уреди на пелети. Пелетите от слънчоглед също в повечето случаи са ниско калорични, имат непълно изгаряне и запушват масово използваните системи за горене на пелети.

Как да направим своя избор при покупката на пелети?

През 2010 година ЕС въвежда единен стандарт за качество при дървесни пелети за отопление (EN 14961-2). Този стандарт засяга параметри като дължина на гранулата, диаметър, пепел, съдържание на влага и др. С приемането на този стандарт за качество се въвежда и сертификат за ЕС Enplus, който е предназначен за пелети, използвани за битова употреба. ENplus има 2 класа за качества А1 и А2, като в клас А1 са въведени най-високи изисквания за съдържание на пепел и влага. За да бъдат пелетите за отопление с високо качество те на първо място трябва да са с висока калоричност, с ниска влажност и пепелно съдържание до 1,5%. Високо качество на пелетите за отопление се постига като се комбинира различни видове дървесина, най-често дъб, бук и черен бор. При подходящо съотношение на различните видове дървесина се постига максимална калоричност на пелетите и минимално пепелно съдържание.

В заключение можем да добавим, че изборът дали да си купи евтини и нискокалорични пелети или по-скъпи и по-качествени пелети, е винаги на клиента. Можеш да се отопляваш през един отоплителен сезон с 6 тона пелети на цена от 300 лева за тон и да почистваш своя уред през ден или да си купиш 3 тона висококалорични палети за 380 лева за тон и да почистваш своя уред два пъти в месеца. Най-добрия съветник винаги е опита и винаги е добре, когато той излиза по-евтино!